Pionerer på gjenvinning planlegger nytt resirkuleringsanlegg som skal ta unna 45 tonn med glass- og metallemballasje i timen.

Pionerer på gjenvinning

Etter 25 år er Onsøy-gjengen pionerer rundt det å gjenvinne kildesortert glass- og metallemballasje. Nå planlegges neste trekk.

– Jeg har vært her fra tidenes morgen, 25 år i år, sier Jens Erik Jansen. Arbeidsplassen hans i alle disse årene har vært på Onsøy, utenfor Fredrikstad. Her tar han og resten av Onsøy-gjengen imot glass- og metallemballasje fra hele landet.

Nå er han inne i sine siste dager som driftsleder ved fabrikken til Glasopor, før han skal over i en ny stilling: Koordinere byggingen av det toppmoderne anlegget som kommer noen kilometer unna på Øra i 2019.

Tilfeldighetene skulle ha det til at humørsprederen fra Fredrikstad er en av de fremste i verden på å foredle kildesortert glass til nye råvarer og produkter.

– Jeg mener bestemt at vi er langt framme i verden på det vi holder på med. Det henger sammen med at kulturen vår i Norge er å være miljøbevisste og samle inn brukte glassflasker til resirkulering, sier Jansen.

– Det er positivt at innsamlingsmengden har økt såpass, slik at vi må ha et nytt anlegg, fortsetter han.

Gjenvinning i økende tempo

– Jeg hadde ikke trodd at dette skulle vokse så fort, svarer Jens på spørsmålet om hvordan utviklingen har vært på arbeidsplassen hans de siste to tiårene.

– Det er rart, men jeg husker fremdeles godt min første dag her for 25 år siden. Jeg hadde fri i romjula og en kompis ba meg om hjelp her – siden ble jeg her, flirer han.

– Gjennom alle disse årene har det vært utrolig interessant å være med på denne reisen. Vi har vært pionerer i bransjen, og var tidlig ute med fargesortering. Vi har vært en pilot i mye av det vi har utviklet her, sier Jens.

Tiden er nå moden for en ny utvikling.

LES OGSÅ: Slik produseres Glasopor døgnet rundt

Maskiner og anlegg var ikke opprinnelig konstruert for å gjøre alt det Sirkel og Glasopor produserer i dag. Det har blitt resirkulert og finknust tusenvis av tonn med glass i en årrekke. Og det i et stadig økende tempo. Ifølge flere av de ansatte, har dette resultert i en Reodor Felgen-ånd for å holde tritt med den kraftige produksjonsveksten.

Han småflirer når han hører sammenligningen med den kjente oppfinneren.

– Jeg har vært utrolig heldig, og særlig siden jeg var med helt fra starten. Det som har vært drivkraften vår, er at vi har fått utfolde oss og utforske rundt det vi driver med. Vi har presset mye ut av det anlegget her, sier han.

Nytt anlegg uten sidestykke

Kunsten med å finknuse glass krever nå helt andre fasiliteter. Men kunnskapen og erfaringen, den er det nær umulig å erstatte – pioneren Jens er derfor en viktig brikke i å løse det neste trekket.

Nå er han i gang med å planlegge et sorteringsanlegg, for glass og metallemballasje, som kommer til å overgå det meste.

Anlegget skal blant annet ta unna 45 tonn med glass- og metallemballasje i timen.

Det må spesialister til – slike som han – med erfaringen og det løsningsorienterte blikket for hva framtiden vil bringe.

– Vi må passe på slik at vi ikke bygger for stort heller. Norge er jo et land med litt over fem millioner innbyggere. Men det er et helt utrolig anlegg vi skal lage, avslutter Jens, uten at han vil avsløre alle detaljene riktig ennå.

LES OGSÅ: Derfor valgte entreprenøren Glasopor foran isopor

14. juni 2018